Van newbie tot mede-organisator: Razan's reis in TAP's eerste AI-hackathon

Razan Abusamra over de impact van de AI Hackathon bij haar organisatie!

In Juli 2024 organiseerde de Adwise Academy het meest innovatieve event van het jaar voor TAP, de AI Hackathon. Het Talent Acceleration Platform (TAP) werkt al geruime tijd samen met Adwise Academy. Samen zetten we ons in om getalenteerde jongeren in conflict- of kansarme gebieden te ondersteunen. TAP biedt deze studenten, via diverse educatieve programma's, de kans op een veelbelovende start van hun carrière en helpt hen zo hun volledige potentieel te benutten.
Razan Abusamra (marketeer bij TAP) hielp met het opzetten van deze hackathon voor haar organisatie. 
In deze blogpost vertelt Razan over haar ervaring van de AI Hackathon en de impact die het heeft gemaakt in haar organisatie. 

Introductie

Nog maar een paar maanden geleden was ik een complete beginneling op het gebied van kunstmatige intelligentie. Vandaag ben ik medeorganisator van TAP's eerste online AI-hackathon - een reis die zowel uitdagend als stimulerend is geweest. Samen met mijn collega's bij TAP en met de steun van Adwise hebben we de transformatieve kracht van AI onderzocht en belangrijke lessen geleerd die onze toekomstige inspanningen vorm zullen geven.

Als ik in slechts drie maanden in AI kan duiken en een hackathon kan organiseren, dan kan jij dat ook!

Razan-Abusamra-AI-Hackathon-TAP

Wat is een AI-hackathon en waarom zou jou organisatie hier ook mee bezig moeten gaan? 

AI-hackathons zijn cruciaal voor innovatie, creativiteit en samenwerking. Bij TAP ging onze hackathon niet alleen over het bouwen van AI-oplossingen, maar ook over het oplossen van echte problemen waar we dagelijks mee te maken hebben, het verbeteren van de efficiëntie en het bevorderen van een cultuur van voortdurend leren.
De ervaring was een openbaring, niet alleen voor de deelnemers maar ook voor mij, omdat ik van dichtbij het ongelooflijke potentieel van AI zag om onze werkprocessen te transformeren.

Een van de belangrijkste bevindingen van onze hackathon was het belang van praktijkervaring. Terwijl we ons verdiepten in onderwerpen variërend van geautomatiseerde klantenservicebots tot AI-gestuurde gegevensanalyse, werd het duidelijk dat AI geen ver, abstract concept is. Het is hier en klaar om te worden geïntegreerd in elk facet van ons bedrijf.
De hackathon stelde ons in staat om deze mogelijkheden te verkennen in een gezamenlijke, ondersteunende omgeving, waardoor het leerproces effectief en plezierig was.

Hoe hebben we de efficiëntie verbeterd? De belangrijkste lessen van de AI Hackathon

Een van de belangrijkste resultaten van onze AI hackathon was de duidelijke verbetering van de efficiëntie van ons team. Nadat een van onze collega's bijvoorbeeld had geleerd hoe ze AI-tools beter konden gebruiken, zei hij: “Vroeger bouwde ik mijn GPT's elke keer opnieuw op met behulp van prompts en algemene instructies. Nu stel ik ze voor eens en altijd op. Dit is ongelooflijk nuttig geweest en heeft mijn productiviteit de laatste tijd aanzienlijk verhoogd.”

Dit gevoel kwam over de hele linie terug. Door gebruik te maken van AI vond ons team nieuwe manieren om tijdrovende en arbeidsintensieve processen te stroomlijnen. Of het nu ging om het automatiseren van repetitieve taken of het optimaliseren van workflows, de AI Hackathon liet zien dat AI ons kan helpen om harder en slimmer te werken. Als resultaat meldden velen van ons dat ze tot 25% efficiënter werkten na de hackathon, een aanzienlijke verbetering die de kracht van AI aantoont wanneer deze op de juiste manier wordt toegepast.

 

*TAP is gevestigd in zowel Nederland als het Midden-Oosten. Daarom werd de AI Hackathon voor hen online georganiseerd. 

 

 

AI Hackathon TAP

Wat hebben we geleerd? Belangrijkste resultaten en inzichten

De AI-hackathon ging niet alleen over efficiënter werken, maar was ook een diepgaande leerervaring. Een van de belangrijkste lessen was het besef dat AI geen vervanging is voor menselijk kunnen, maar een hulpmiddel dat onze mogelijkheden kan vergroten. Zoals een deelnemer opmerkte: “AI is erg interessant en eenvoudig op te zetten, maar verwacht niet dat dingen meteen perfect werken. Het vereist veel vallen en opstaan.”
Dit proces van trial-and-error was cruciaal om ons te helpen de nuances van AI te begrijpen en te begrijpen hoe we het het beste kunnen toepassen in ons dagelijks werk .

Bovendien leerden we dat het potentieel van AI veel verder gaat dan de voor de hand liggende toepassingen. “De kracht van AI om elke afdeling te beïnvloeden, niet alleen Tech”, was een terugkerend thema tijdens de hackathon.
We onderzochten de rol van AI in alles, van marketing tot klantenservice, en de resultaten waren ronduit inspirerend. De hackathon hielp ons AI te zien als een veelzijdige tool die innovatie kan stimuleren, en opende nieuwe mogelijkheden die we eerder niet hadden overwogen.

Waarom teamwerk en ondersteuning belangrijk zijn in AI-projecten

Hoewel de technische aspecten van de hackathon ongetwijfeld belangrijk waren, benadrukte het evenement ook de cruciale rol van teamwerk en effectieve begeleiding. Een deelnemer merkte wijselijk op:
“Hoe belangrijk het is om een goede begeleider te hebben die de groepsinspanning managet - zonder iemand die besluitvaardig is en echt weet hoe hij het team gefocust moet houden, denk ik niet dat we op tijd klaar zouden zijn geweest.”

Dit inzicht was vooral relevant tijdens onze hackathon, waar diverse teams samenwerkten om complexe problemen op te lossen binnen strakke deadlines. Het succes van onze projecten hing niet alleen af van onze technische vaardigheden, maar ook van ons vermogen om effectief samen te werken. Een goede begeleiding zorgde ervoor dat ieders ideeën werden gehoord, dat de taken gelijk werden verdeeld en dat het team gefocust bleef op het einddoel.

 

Conclusie: De toekomst van AI bij TAP

Terugkijkend is het ongelooflijk om te zien hoeveel we in zo'n korte tijd hebben bereikt. De AI-hackathon, ondersteund door Adwise, was niet zomaar een evenement; het was een transformerende ervaring die ons begrip van wat AI kan doen een nieuwe vorm heeft gegeven. We gingen weg met nieuwe vaardigheden en kennis en een hernieuwd gevoel van wat er mogelijk is als je technologie combineert met creativiteit en samenwerking.

Als TAP blijft innoveren en AI blijft integreren in onze workflows, zullen de lessen die we hebben geleerd van deze hackathon van grote waarde zijn. Als je aarzelt om je in AI te verdiepen, laat mijn reis dan een bewijs zijn van wat er mogelijk is. Het AI-landschap is enorm en vol mogelijkheden.

Of je nu een doorgewinterde professional bent of een nieuwsgierige beginner, er is een plek voor jou in dit spannende veld. Dus waarom zou je wachten?

Begin vandaag nog met het verkennen van AI, en wie weet organiseer je wel eerder een hackathon dan je denkt!

Ontdek wat de AI Hackathon kan betekenen voor jouw organisatie!
Waarom teamwerk en ondersteuning belangrijk zijn in AI-projecten
Maikel-Veldhuis (2)

Wil je meer weten over de AI voor jouw organisatie?

Maikel helpt je graag
.

Business unit manager Academy

Neem contact op!

Samenwerkingspartners

Dit zijn onze partners.